18 September 2009

Müüdimurdja 1

See on hästi teada-tuntud, et uued teadmised avardavad silmaringi ja et õppimine on igatepidi väga-väga kasulik. Kuid mulle pakub eriti naudingut, kui uued teaduslikud avastused kummutavad rumalaid müüte, mis meie elu pikka aega on piiranud, kuid midagi paremaks sellest pole muutunud. Sellest postitusest saab siin blogis alguse „müüdimurdja“ rubriik.

Niisiis…
Mul on hea meel! Tänapäeva teadus on hakanud järkjärgult kummutama müüte, mille pärast ma olen pidanud ennast igasuguste mõttetute süütunnetega piinama. Näiteks müüt, et šokolaad on halb! Lõputud uuringud terviselaborites on tänaseks tõestanud, et tume šokolaad sisaldab kasulikke antioksüdante, alandab vererõhku ja mõõdukalt tarbides (maksimum 100g päevas) on täiesti tervislik :)!
Mis veel? Psychology Today´s täna ilmunud artikli põhjal 3 mõnusat teadmist, mis inspireerivad elu ja söömisharjumusi natuke vabamalt võtma.

Meditsiiniline müüt 1: kõhnad inimesed elavad kauem.
Kerge ülekaalulisus ei tapa sind- pigem võib aidata elada kauem. Kõige viimasem uurimus, mis analüüsis 11 326 Kanadas elava inimese andmeid 12 aasta jooksul kirjeldas oma järeldustes, et lõppudelõpuks oli kergelt ülekaaluliste inimeste suremistõenäosus pigem väiksem kui normaalkaaluliste ja kõhnade puhul. Veelgi enam tõenäosus jagunes lõpuks nõnda: suremuse risk alakaalulistel oli 73% kõrgem, kui normaalkaalulistel.
Meditsiiniline müüt 2: sool on tervisele halb.
Seda müüti on samuti juba nii mitmeid kordi ümber lükatud, et ei vajagi enam tõestamist.
Meditsiiniline müüt 3: munade söömine tõstab kolesterooli taset ja on tervisele kahjulik. Lausa 6 sõltumatut eksperimenti on näidanud, et isegi 6 nädalat järjest iga päev 6 muna söömine ei mõjuta oluliselt kolesterooli taset veres. Samal ajal on aga muna parimaks proteiini allikaks neile, kes eelistavad mitte ajada iga söögikorra tarvis jälle mõnda elusolendid vardasse

No comments:

Post a Comment