28 January 2010

Seebi tüübid ja nende valmistamine kodusel meetodil

Niisiis, retseptid:
  • Seep, mida valmistatakse seebikiviga. 
Lihtne seep sheavõiga:
85 g seebikivi lahustada 228 ml vees. Lisada seebikivi vette ettevaatlikult  väikeste portsjonite kaupa, pidevalt segades.
Sulatada 210 g kookosrasva ja 180g sheavõid. Sulanud rasvad segada ja lisada 210 ml oliivõli. Lasta segul jahtuda toatemperatuurini.
Siis segada kokku seebikivi lahus ja rasvad, mikserdada ja valada vormi.
Kui midagi jäi arusaamatuks vaata veel ka videot selle seebi tegemisest
  • Glütseriinist seep lisanditega
 Glütseriinist valmisseebimassist seebi tegemine on kõige lihtsam variant nagu ma eelmises postituses kirjeldasin. Nüüd ka üks retsept, mis on hästi lihtne ja odavamate lisanditega:
Sidruni- ja kummeliseep: 250g läbipaistmatu glütseriinseebi kohta lisanditeks 1 spl kuivatatud kummeliõisi ja üks sidrun. (teine ilusam variant: läbipaistev glütseriinseep+ kollane toiduvärv, kummeliõied, sidrun ja üks kuivatatud sidruni viil seebi keskele kaunistuseks) Kummeli õite käsitsemine enne seebimassile lisamist: kuumutada paar minutit pliidil, lasta jahtuda toatemperatuurini ja nõrutada. Siis lisada seebimassile koos sidrunimahlaga.
  • Aromaatne vedelseep
 Sulata 100g läbipaistmatut glütseriinseepi veevannis. Lisa sulanud seebimassile umbes 10 tilka kaneeli või mingit muud eeterlikku õli ja 2 tilka kollast värvi. Sega see 4 dl veega ja vala vedelseebi pudelisse. Ongi valmis :) . Seep vajab mõnikord enne kasutamist pisut raputamist.

3 comments:

  1. Kommenteerin siin teemas ka eelmist, minuarust oli väga asjalik kokkuvõte! :)
    Aga see teema on täpselt nii kallis, et mina ei ole tahtnud koju neid asju osta ja ei imesta, et kuidas see kursus/töötuba nii kallis on...kuid kogemus kasvõi ühekorra saada on seda väärt :)

    ReplyDelete
  2. Tagasihoidlik märkus - ei lasta jahtuda mitte toatemperatuuurini rasva-õlisegu vaid vahemikus 50 - 30 kraadi ja nii seebikivi kui õlisegu peaks olema suht samas temperatuuris (max 10 kraadi vahet), siis toimub seebistumine kõige paremini. Vastasel juhul võib algajal tegu kindlasti ebaõnnestuda. Soovitan olla siiski täpne selle asja juures.

    ReplyDelete
  3. Tere, mul on võib-olla rumal küsimus(pole veel seepe teinud, aga on plaanis), aga kas sellele esimesele seebiretseptile mida valmisatakse seebikiviga võib lisada ka värvi- ja lõhnaaineid?

    ReplyDelete