26 January 2010

Kuidas teha ise seepi?

Tagatargemate kodulehel on üleval vahva video, kuidas Hannes käis  seebi keetmise kursusel. Saadet vaadates jäi see seebikivi lahustamise koht mulle natuke segaseks ja kuna huvi asja vastu oli olemas, siis otsustasin need väiksed teooria puudujäägid kõrvaldada. Avaldangi siin veel valiku nippe, mida ma saatele veel lisaks leidsin.
Niisiis..
Mida on vaja?
Klaasanumat, potti, pliiti, seebivorme, mikserit ja aineid, millest seep kokku keeta.
Seebi keetmiseks on vajalikud koostisosad on seebikivi, rasvaine ja vedelik. Vedelikuks võib olla veel peale vee ka piim, ravitee või kasvõi õlu. Rasvainete valik on tänapäeval ka päris lai ja sobivad tegelikult kõiksugu variandid- vali lihtsalt see, mis endale mõnus ja hea tundub. Näiteks rapsiõli ja oliiviõli on niisutava toimega, kookosrasv on pehmendav jne.
Kust saab seebikivi?
saab mesinduspoest, keemiapoest ja mõnest apteegist ja veel paarist käsitöö kaupa müüvast netipoest.
See seebikiviga tegemine tundub jube keeruline!?

Tegelikult aga ei ole üldse! Seebikivi tuleb lihtsalt järk-järgult lahustada õiges vahekorras veega. Ohtlik võib see olla natuke selle pärast, et keemilise reaktsiooni käigus eraldub soojus, ehk siis lahus läheb kuumaks. Nagu videos oli näha, siis tuleb seda teha igasugu kaitsevahenditega varustatult klaasnõu sees.
Aga siiski, kui see seebikivi variant ei meeldi, siis on võimalik osta veel valmis seebimassi, millele saad oma valitud asjad lihtsalt sisse segada ja ma sain aru, et valmis glütseriinseebi massi kuivamise ja tahkumise aeg on ka lühem. Seega mulle tundub, et glütseriinseebi tegemine on täiesti lollikindel ja kõige mugavam võimalus ise seepi kodus teha. Sellisel juhul tuleb ainult sulatada valmisseebimass üles ja segada sinna juurde eeterlikud õlid ja muu hea kraam ja panna vormi tahkuma- ongi valmis!
Vormid??
Praegu püütakse kõikjal ja kõige pealt kokku hoida. Arvan, et seebi tegemisel on see vormide teema koht, kus võib rahuliku südamega kokku hoida. Vormi saab teha näiteks sellest papptopsist, mille sees on tavaliselt keefir ja piim ja muud sellised toiduained. Minu loominguline lähenemine tuvastas lastele mängimiseks mõeldud mere teemalistes liivavormides suure potentsiaali vormida ka armsa kujuga seebikesi. Kui seep panna sellise kõvast plastikust vormi sisse, tuleb see enne vooderdada toidukilega, sest muidu on pärast raske seda kuivanud seepi sealt välja saada. Spetsiaalsed seebivormid maksavad poes midagi saja krooni ringis ja see tundub liiga röövimine. Seebi tahenemise aeg oleneb sellest, kui suur on selles vedelate rasvade (õlide) sisaldus.
Kui palju selline asi maksma läheb?
Kui poes maksab sellise uhke eeterlikeõlide ja lisanditega naturaalne käsitööseep umbes 500 krooni kilo, siis kodus valmistatud kõige lihtsama variandi ehk glütseriinseebi puhul, on kogu lõbu kilo hind poole odavam.
Arvatavasti lihtsalt seebikivi ja kõige odavamaid tooraineid kasutades tuleb omahind veel väiksem. Kallid asjad on eeterlikud õlid ja haruldased rasvad nagu kookosrasv jms.
Internetist mingeid kommentaare lugedes jäi mulje, et see glütseriinseep on natuke pehmem kui seebikivi seep, aga kulub ka kiiremini.

Kommentaarid taas väga oodatud!


8 comments:

  1. Spetsiifilisemalt oleks võinud kirjutada sellest, mis tingimustel seepi saab. Temperatuur, aeg, kontsentratsioonid ja eraldamine näiteks. Veidi asjalikumaks teeks kah. Muidu mõnus ja õpetlik tekst, aga arengupotentsiaali on.

    ReplyDelete
  2. Ma muidu ei öelnud midagi paha pärast. Retsepti oleks võinud panna, sest kui keegi seebi retsepti otsib siis sinu pealkiri nagu lubab seda õpetada

    ReplyDelete
  3. :D !!! aitäh Märt!! retseptid tulevad homme! nii armas..

    ReplyDelete
  4. Valmismassist seep on seepärast pehmem, et kookosrasvast seebile on lisatud glütseriini jm. Ise tehes saab samuti pehmet seepi teha, ka ilma glütseriini lisamata, sest iga kasutatav õli annab seebile erinevaid omadusi. Kookosrasv tugevuse.
    Valmismassist seepi valades tahkub ta täielikult ca 20 minutiga. Seebikiviga algusest lõpuni külmprotsessina tehes toimub seebi moodustumine ca 4 nädalat. Enne on seep nahale lausa ohtlik, sest ülialuseline.

    ReplyDelete
  5. Asjalik õpetus seebi tegemise kohta saab siit.
    Väga põhjalik.

    http://f5766tvomxtxczc3z40ky9-saf.hop.clickbank.net/

    ReplyDelete
  6. Aga kuidas seda glitseriinseepi saab ise teha et mitte poest osta v6i on see liiga keeruline? Ma nagin ebays ka kitsepiima seebikive muuakse, et nendest ka midagi teha, aga kuidas neid tehakse? Sest mulle tundub et ise tehtud seep ei olegi paris ise tehtud kui sa seebitukke otsad. Mul on olemas kitsepiim talust ja tahaks sellest midagi valja m6elda. Lena
    Muidu paris hea tekst, aitah

    ReplyDelete
  7. Suur valik seebivormid
    http://www.kunsti.ee/index.php?categoryID=389

    ReplyDelete
  8. RElumee blogis on seebi valmistamisest detailsemalt kirjutatud, retseptid ka juures https://relumee.ee/et/blog/kategooria/seebi-valmistamine

    ReplyDelete