07 January 2010

Kuidas muuta hobi revolutsiooniliseks teadussaavutuseks?


Tarkadel inimestel on tavaliselt ka suhteliselt arukad hobid. Nii pole ka imestada, kui päris tihti sellise hobi käigus kogemata ka revolutsiooni tehakse.
Fabrice Bellard on mees, kelle hobiks on Pii. Tänu sellele omapärasele hobile on ta maha saanud aga saavutusega, mis saab nüüd osakeseks matemaatika ajaloost. Ta väidab, et on arvutanud matemaatilise konstandi Pii  väärtuseks ligi 2.7 triljonit numbrit, mis on umbes 123 miljardi  numbri võrra pikem kui eelmine Pii.
Bellardil võttis Pii väärtuse täiendamine ja tulemuse kontrollimine aega 131 päeva, kuid suure töö tulemusena on ta leiutanud ka meetodi, kuidas senisest 20 korda kiiremini Pii maksimaalset väärtust arvutada.
"Oma esimese Pii teemalise raamatu sain 14 aastaselt ja sellest ajast alates olen jälginud erinevate arvutuste arengut " ütles Bellard.
Põhjus, miks ta Pii arvutamisega nii palju vaeva on näinud, on hoopis lõbusam- tema jaoks on see mõnus meelelahutus ja Pii on ka arvutiteaduses heaks vahendiks, millega paljusid praktilisi programme paremaks teha või proovile panna.
Loe pikemat intervjuud Bellardiga eilsest BBC uudisest  Pi calculated to 'record number' of digits

4 comments:

  1. Loomulikuna tundub ju et kui hobi võtta, siis midagi sellist, mis paralleelselt elus kasuks tuleks

    "Revolutsioonilisema" sihi poole püüdlemine annab palju elavama enesetunde

    ReplyDelete
  2. Mulle meeldib su mõtlemine :)

    ReplyDelete
  3. Mmm... mõnusad kommentaarid!!

    ReplyDelete