18 January 2010

Kuidas teha ise cappuccinot?

Niisiis, üks minu selle aasta pisikene unistus on täide läinud ja peaaegu et oskan teha ise kodus cappuccinot. Nagu iga asjaga, ma arvan, et profiks saamine vajaks umbes 10 aastat  harjutamist :).
Lühidalt rääkides on cappuccino Itaaliast pärit hõrgutav kohvijook, mis sai oma nime sealsete munkade pruunide kapuutsidega kuftide järgi.

Mis on cappuccino?
Cappuccino on kohvijook, mis koosneb:
 1/3 espressot
2/3 piimavahtu
Kuidas alustada?
Alustuseks tuleks jahvatada kohv ja keeta espresso. Espresso on 3 korda kangem kui tavaline kohv ja see juuakse ära kohe pärast valmistamist. See, kas espressot katab ilus heledam pruun vaht, näitabki ära, kas espresso on värske ja hästi valmistatud. Tavaliselt tehakse espresso äsja jahvatatud espresso ubadest ja spetsiaalse espresso kannuga. Vastava  varustuse puudumisel saab kodus hakkama ka presskannuga. Tähelepanu siis sellele, et kohv oleks kolm korda kangem ja tuleb lasta kohvil piisavalt tõmmata.
Milline tass valida?
Tõelised cappuccino austajad muretsevad endale kindlasti keskmise suurusega (150-180 ml) portselantassi. Väikesesse cappuccino ei mahu ja suures muutub jook pigev piima- kui kohvijoogiks.
Pärast espresso valmimist tuleb kuumutada piim. 
Piima kuumus ideaalis oleks 65 kraadi. Selle saab tuvastada nii, et kui sa käega katsud siis see on kuum, kuid ei põleta. Juba üle 70 kraadi kuumutatud piima maitse muutub ja selle omadused cappuccino tegemiseks pole enam nii head. Kuum piim tuleb vahustada. Selle tarbeks võib osta poest spetsiaalse elektrilise piimavahustaja, mis maksab vahemikus 250-500 krooni. Või üritada seda piima ka mingil muul moel vahtu saada. Üheks võimaluseks on kasutada pisikest presskannu nii, et lükatada sõela üles-alla nii kaua kuni piim vahule läheb.
Mis vahe on cappuccinol ja caffe lattel?
Jookide koostisosad on samad, kuid kogused on erinevad. Caffe Latte on kaks korda suuremasse klaastassi serveeritud. Latte puhul valatakse klaasi alguses piim ja seejärel espresso, nii et need omavahel segunevad.
Viimistluseks
Peale võib raputada kaneeli või šhokolaadi puru.
Tükksuhkrut cappuccino kõrvale ei pakuta, sest see lahustub espressos halvemini.
Kui cappuccino ei tule välja või ei viitsi nii palju jännata...
Siis on alternatiiviks veel üks peene nimega ja väga lihtsalt valmistatav Caffe au Lait.
Selleks tee presskannus tumedast röstist kohv, kuumuta piim ja vala suurde ümarasse tassi vahekorras pool tassi kohvi ja pool tassi piima.

4 comments:

  1. oh well... espressos on tegelikult vähem kofeiini kui tavalises kohvis, ainult maitse on kangem (väga lühike kontakt imepeene kohvipuruga) - ses mõttes presskann ei aita - kohv tuleb liiga kange ja tuleks kraanikausist alla kallata. ikka espressomasinat või mokakannu on vaja, ilma ei saa.

    ja kohv ei tohi piima järele oodata ikka vastupidi, piimavaht peab juba olemas olema, kui espresso valmib, muidu läheb tegu lörri.

    piim läheb vahtu seda paremini, mida lahjem ta on - milla kauasäilivad 0.05% kõige paremini ja 3.5% kõige halvemini.

    ja never-ever ei riputata mingit puru õige cappuccino peale!! pühaduseteotus ja kehva kvaliteedi peitmine.

    ReplyDelete
  2. Mis huvitava algusega postituse sa korra üles laadisid? Ma ei näinud ja tundus huvitav.

    ReplyDelete
  3. Tänud anonüümikule asjalike kommentaaride eest! :)

    ReplyDelete
  4. Mina teen cappuccinot illy/Mitaca kapsel kohvimasinaga: http://www.illy.ee/et/2-illy-mitaca-kapsel-kohvimasinad
    piima vahustan: http://www.illy.ee/et/piima-vahustaja/16-pii.html juurde lisan mõne hea siirup: http://www.illy.ee/et/11-1-l-siirupid
    ja ongi valmis

    ReplyDelete