04 November 2009

Õnn

Loen kõiki neid tarku raamatuid, et millegi suure saavutamiseks on vajalik kombinatsioon tarkusest, püsivusest ja töökusest. Et eesmärgid saavutataksegi kannatlikkuse ja higi valamisega. Ja siis juhtun kokku õnneliku rõõmupalliga, kes teatab naeratus huulil, et elus läbilöömiseks on vaja ikkagi õnne :) . Tegemist ei pruugi olla üldsegi mingi naiivitariga, kes usub, et on mingitel müstilistel põhjustel Jumala soosingu ära teeninud ja nüüd kõik, mis ta iganes soovib, läheb võluväel täide. Sisemine tunne, et õnn on sinu poolel, annab enesekindluse ja rahuliku meele. Enesekindlus ja lootus annab jällegi toetuspunkti uute asjade alustamiseks, raskel hetkel pooleli oleva jätkamiseks või jõu viimaseks pingutuseks ettevõetu lõpule viimisel.
Richard Wiseman Hertfortshire´i ülikoolist uuris selliseid "õnneseeni" ja tuvastas neli käitumisviisi, mis annavad õnnele võimaluse sinu õuele tulla:
  • Murra rutiini. Kohtu uute inimestega, jaluta tööle erinevaid teid pidi, improviseeri. Uued kogemused mõjuvad värskendavalt ja pakuvad uusi võimalusi. 
  • Näe halvas head. Millegi ebameeldiva ja ärritava juhtumiselt keskendu positiivsele aspektile. Mida sa sellest õppisid? Oleks võinud veel hullemini minna? Võib olla on see hoopis millegi jaoks kasulik?
  • Järgi oma intuitsiooni. Otsustel, mis on vastu võetud tuginedes sisetundele, on tavaliselt palju õnnelikumad tagajärjed. Mõnikord võib alateadvusest kerkida geniaalseid juhiseid või lahendusi keeruliste probleemide lahendamiseks.
  • Ole õnneks valmis. Mõnikord võib üks õnnelik juhus sattuda vaid paariks minutiks su nina alla. Kui see juhtub, siis haara sellest kinni. Õnne märkamiseks peab olema avatud ja valmis.
Ja siis tuleks veel edu poole rühkimise kestel natuke unistada, mediteerida ja eksperimenteerida, sest teaduslikud uuringud näitavad, et parim tulemus sünnib siis, kui raske töö on ühildatud õnnelikkusega.

1 comment:

  1. Õnnelikkus aitab edule küll. Heatujulisena oleme aktiivsemad ja tunneme ennast vähem koormatuna murede poolt. Uimases depressioonis vedeledes ei jõuaks me vist pooltki nii palju ära teha.

    ReplyDelete