11 February 2010

Kooli pooleli jätnud kutseõppuritele antakse uus võimalus õpingute lõpetamiseks!

Tähelepanu kõik, kes kahetsevad, et on kutsekooli pooleli jätnud- nüüd antakse teile uus võimalus see lõpetada!

Järgmise nelja aasta jooksul saavad Euroopa Liidu tõukefondide toel oma õpingud lõpetada 400 kutseõppeasutuses õpingud katkestanut, kellel on varasemalt läbitud vähemalt pool ettenähtud õpingute mahust, vastavasisulise käskkirja allkirjastas täna haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

Tegu on Euroopa Sotsiaalfondi ja Eesti riigi poolt rahastatud programmiga „Kutse“, mille kohaselt luuakse riikliku koolitustellimuse raames õppekohad kutseõppeasutustes, samuti rakenduskõrgkoolides kutseõppeõppekaval õpingud katkestanutele. Sel moel saaksid oma õpingud lõpetada 400 inimest.

Tänane olukord tööturul näitab, et Eesti majanduse üheks suuremaks probleemiks on kvalifitseeritud tööjõu nappus – 46 protsenti tööealisest elanikkonnast on ilma kutse- või erialase hariduseta. Majandustõusu tingimustes kasvas õpingute katkestajate arv tööle asujate arvelt, kellest paljud on täna raskustes. Samas on tegemist perspektiivika sihtgrupiga, kes saaks väikese aja- ja rahakuluga tõsta oma kvalifikatsiooni, et siis edukamalt tööturule naasta.

Uue jätkuõppe programmi raames saavad viimase kuue õppeaasta jooksul kutseõpingud katkestanud võimaluse lõpetada õpingud riigieelarvelisel õppekohal, sihtgruppi haaratakse ka rakenduskõrgkoolide kutseõppeõppekavadel õppinud. Õppur peab olema läbinud vähemalt poole õppekavas ette nähtud õppe mahust, kuid õpinguid ei pea seejuures jätkama samas õppeasutuses, kus õpinguid alustati. Paindlikkust lisab programmile VÕTA (varasema õpi- ja töökogemise arvestamine), mis lubab koolidel õppekava täitmisel arvestada ka varasemat töökogemust. Programmi raames toetatakse katkenud õpinguid kuni aastani 2013. Haridustee jätkajatele kehtivad kõik tavapärased õppurite õigused ja kohustused sealhulgas õigus õppetoetusele.

Neli aastat vältava programmi kogumaksumuseks on 30 miljonit krooni, sellest Euroopa Sotsiaalfondi vahendeid on 25,5 ning riigieelarve vahendeid 4,5 miljonit krooni.

Programmi nimetus „Kutse“ on akronüüm lausest „Kutseõpe uuesti, tõuge Sinu eduks“ ning see on osa „Inimressursi arendamise rakenduskava“ prioriteetse suuna „Elukestev õpe“ meetmest „Täiskasvanuhariduse arendamine“.

postituses kasutatud allikana: kalev.ee

No comments:

Post a Comment