10 December 2010

Naljakad uuringud, tõsised tulemused ehk mida on teadlased avastanud loomade ja õppimise kohta

Ma usun, et teadlaste tehtud uuringutest on nii mõnigi kord midagi asjalikku kõrva taha panna. Vahel jõutakse mingite päris asjalike järeldusteni väga kummalisi teid pidi. Näiteks huvitav fakt, et suhtlemine ja koostöö õppimine arendab aju palju enam kui üksinda nokitsemine. Faktid on vääramatud, sest briti teadlased mõõtsid sotsiaalsemate ja mittesotsiaalsete eluviisidega loomade ajud ära ning on veendunud, et koertel on tänu sotsiaalsusele suurem aju kui kassidel.
Miks nii?  Kõrge sotsiaalsusega liigid on läbi teinud hoopis suurema arengu kui üksildasema eluviisiga loomad. Oxfordi Ülikooli teadlased proovisid ühte tabelisse mahutada suure hulga imetajate 60 miljoni aasta pikkuse evolutsioonilise kujunemisloo ning uuringust, kus võrreldakse rohkem kui 500 liigi keha ja aju omavahelist suhet, selgub, et need imetajad, kelle aju areng oli kõige suurem, elasid püsivates sotsiaalsetes kooslustes.

Kõige rohkem on aja jooksul arenenud ahvide, hobuste, delfiinide, kaamelite ja koerte ajud. Kasside, hirvede ja ninasarvikute ajud on sama aja vältel kõige aeglasemalt arenenud. Eelnevate uuringute põhjal on teadlased arvanud, et need loomad, kelle aju on kehaga võrreldes enam arenenud, on omavahelises kauges suguluses. Susanne Shultz ja Robin Dunbar on teisel arvamusel. Nad usuvad, et põhjus võib peituda hoopis selles, et sotsiaalsemad loomad kasutasid oma ajusid rohkem mõtlemiseks, mistõttu nende aju arenes jõudsamalt. 
See uurimus lükkab ümber senise arusaama, et kõikide imetajate aju on suurenenud ühtlaselt. Kõrge sotsiaalsusega liigid on läbi teinud hoopis suurema arengu kui üksildasema eluviisiga loomad. Selle põhjal võib oletada, et karjas elamiseks vajalik koostöö ning suhtlemisoskused on aja jooksul mõndade imetajate aju sel viisil mõjutanud, et nende mõistus arenes kiiremini.

Lumiste tervitustega,
Astra

2 comments:

  1. Nende leidudega peaks ruumi jääma ka oletusele, et aju suurenedes alles suudeti õppima elama koos teistega tänu paremale vastastikusele mõistmisele.

    ReplyDelete
  2. Did you hear there is a 12 word phrase you can speak to your man... that will induce deep emotions of love and impulsive attractiveness to you buried inside his heart?

    Because hidden in these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, adore and protect you with his entire heart...

    ===> 12 Words Who Trigger A Man's Desire Response

    This impulse is so built-in to a man's genetics that it will make him work harder than ever before to make your relationship the best part of both of your lives.

    As a matter of fact, fueling this dominant impulse is so important to having the best ever relationship with your man that the moment you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You'll immediately notice him expose his soul and heart to you in such a way he's never expressed before and he will recognize you as the one and only woman in the universe who has ever truly interested him.

    ReplyDelete