20 December 2010

Eestlased teevad veini, head veini!

Põhjuseid täna elevusega veini tegemisest rääkida on päris mitu. Ma sain külge veinipisiku :). Ja ma ei ole ainus. Käisin veinikoolitusel ja õppisin, et veinist rääkides tuleks kasutada lugupidavamat tooni. Ka oli see koolitus piisavalt valgustav, et "odavat peeti" ma enam kunagi juua ei taha. Kui see pole just kellegi sõbra poolt kodus hoole ja armastusega kääritatud puuvilja või marjajook. Ja siis ei ole see ju ka odav!
Igatahes on Läänemere regioon praegu tõusva tähena tõusmas vanade ja väärikate veinipiirkondade kõrvale.
Põnev uudis oli nädala alguses, kui New York Times kirjutas Ahvenamaa sukeldujast, kes leidis 200 aastat mere põhjas vedelenud 168 pudelit esmaklassilist šampanjat. Leitud veinilast oli olnud teel Aleksander II õukonda ja nüüd toimetavad leitud varandusega Ahvenamaa elanikud, kes loodavad sellest teha turisminduse tõmbenumbri. Pikem artikkel uppunud varandusest asub Teadusportaalis
Nüüd on ka Maaülikooli teadlased katsetanud Eestis viinamarjade kasvatamist ja sellest veini tegemist ja on päris hästi välja tulnud. Nad käisid oma katsetust eelmise aasta viinamarjadest Prantsusmaal näitamas ja üle euroopa kokku tulnud eksperdid kiitsid joogi heaks. Täpsemalt saab Maaülikooli veinist lugeda Teadusportaalis.
Ka Tagatargemad käisid uurimas, kuidas siis kodus veini käima panna. Teejuhiks veinimaailma oli Tiina Kuuler, kes on  OÜ Veinivilla rajaja  ja korraldab koduveini tegemise koolitusi.
Sellest ka järgnev video:


Nautigem terviseks :)
Astra

No comments:

Post a Comment