18 October 2010

Muljeid täiskasvanud õppija nädala avaürituselt

“Kas teate, et täna on reede ja kolmeteistkümnes?” küsis haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas meie võttegrupilt Moostes täiskasvanud õppija nädala avaüritusel.
??? “Reede küll…aga kuupäev peaks olema kaheksas,” arvutasime meie.
“Aga me ju avame täna kolmeteistkümnenda täiskasvanud õppija nädala,” muheles Lukas.
Etteruttavalt olgu öeldud, et järgmise täiskasvanud õppija nädala avaürituse tegijale on Mooste mõisa folgikojas korraldatu hea kõrge lati ette sättinud. Põlvamaa ja Mooste valla rahvas oli kogu ettevõtmise väga toredasti läbi mõelnud. Ka folgikoda ise mõjus soojalt ja hubaselt, lavale mustriliste vaipade ette kaunistuseks tõstetud tohutud kõrvitsad näitasid nii kasvatajate tublidust kui kujundajate nutikust - kõrvits nagu suur tarkust täis peanupp.

Et seekordse nädala motoks oli “Õppimine seob põlvkondi”, siis olid korraldajad sellest lähtunud ka kultuuriprogrammi kokku pannes. Kuidas vanasti (elu)tarkusi õpiti? Ikka tööd tehes ja laulumänge mängides. Paarikümne minuti jooksul said vaatajad kogeda nii äratundmisrõõmu kui ahhaa-elamust. Suurpere väiksemad liikmed mõjusid laval sedavõrd loomulikuna, et tekkis tunne - ilmselt just nii siinkandis lastele teadmisi antaksegi.

Kui enne ürituse algust fuajees kohvilaudade vahel jalutanud kassikostüümides naised võisid oma rõivastuse ja rollivalikuga ehk pisut hämmingut tekitada, siis laval sai kõik selgeks. Kassid - Jakob Hurda kassi sugulane, kes elab Tartus raamatukogus ja kohalik maakass - olid tegelased, kelle kaudu visati nalja nii linna-kui maainimeste ning nende vastandamise üle ja pilgati liiga kitsast arusaama õppimisest ja haridusest-haritusest. Vahva kava liitis vaatajaskonda ja andis just selle õige meeleolu, millesse ka järgmised esinejad ennast sobitasid.

Lihtsa pidulikkusega tunnustati esmalt Põlvamaa ja siis kogu Eesti parimaid täiskasvanud õppijaid, täiskasvanute koolitajaid, koolitussõbralikumaid organisatsioone ja omavalitsusi. Igaüks, kes lavale kutsuti aitas oma näppudega kaasa ühe omapärase punutisvaiba valmimisele.
Piduliku tseremoonia tipphetkeks oli aasta õppija eripreemia pälvinud Agor Tettermanni lavalekutsumine. Sõjaväes eluohtlikult vigastada saanud noorel mehel oli raskusi lavale tulemisega, aga kogu kojatäis rahvast seisis püsti ja plaksutas inimesele, kes kogetud raskustest hoolimata tahab poolelijäänud keskkooli lõpetada, kuigi töökoht on mehel olemas. Ringi vaadates oli näha, et inimesed pühkisid liigutuspisaraid.
Ja jälle jõuame küsimuseni - milleks õppida ka täiskasvanueas. Kindlasti mitte ainult tööelu edenemise pärast. Ehk nagu arutles sel teemal oma kõnes minister Lukas: “Hea küll, otseseid töökohti ei loonud, aga ise olen õnnelikum.Tutvusringkond on laiem, elu horisont on avaram. Saan hakkama iga elukohavahetusega, iga väljakutsega elus. See ongi täiskasvanuhariduse kõige suurem ülesanne - luua võimalusi inimesele ennast realiseerida, oma andeid avada, olla õnnelik.”

Mooste folgikojas kohatud inimesed on kindlasti õnnelikud inimesed.
Lühikokkuvõtet Moostes toimunust saab näha 6. novembri “Tagatargemate” saates.

Aivi Parijõgi
ETV haridustoimetuse saatejuht-toimetaja

No comments:

Post a Comment