11 November 2010

Intelligentsusest, arengust, rikkusest ja .. sukeldumisest :)

Inimese kõige olulisem ja otsustavam õpiperiood on tema esimene eluaasta. Teadlased ütlevad, et beebipõli otsustab kõik: selle, kuidas aju areneb, kuidas keha areneb, kuidas sotsiaalsed oskused välja kujunevad. Selles mõttes on inimesel raske- tema edasine tulevik ja hakkama saamine koolis sõltub suuresti sellest, millised geenid ta vanematelt päris ja kuidas ta vanemad suutsid teda tema varases nooruses õpetada nii, et beebi maksimaalne potentsiaal areneda saaks täituda. Sellised karmid faktid ei tähenda aga seda, et keegi peaks koolis pingutamisest loobuma selle tõttu, et tal on "halvad" geenid või hooletud vanemad. Onju teadlased välja tulnud isegi avaldusega, et rikkamatest peredest lapsed on võimekamad kui majanduslikult halvemas olukorras olevate perede võsukesed. Oma unistuste poole püüdlemist ei takista reaalsuses ei geenid, IQ ega vanemate rahakott. Värvikaid näiteid selle kohta on rohkem kui siinkohal üles lugeda jõuaks.

Näiteks edukaks ettevõtluseks on vajalik praktiline intelligentsus ja julge pealehakkamine. Julgust on võib olla rikkast perest lapsel rohkem, vähemalt enesekindlust sirge seljaga tähtsate kontorite uksest sissemarssimiseks, kuid sellised võimed on siiski ka mingil määral arendatavad. Intelligentsust on mitut liiki. Võib eristada emotsionaalset , akadeemilist  ja praktilist intelligentsust . Just praktilise intelligentsuse määr saab sageli otsustavaks, kas ettevõtja on oma tegevuses edukas või mitte. Praktilist intelligentsust on peetud üheks asendamatuks asjatundlikkuse elemendiks. Kõrge praktilise intelligentsusega inimesed on nutikamad igapäevaste tööülesannete ja probleemide lahendamisel, sest neil on kõrgemalt arenenud võime oma tegemistest õppida. Võib öelda, et kõrge praktilise intelligentsusega inimestele on parim kool elukool.
Sellistest asjadest mõteldes tekib muidugi kohe küsimusi.. Kas võib see olla põhjuseks, miks n-ö nohikud ja kuivikud tegelevad vähem igasugu selliste kehaliste asjadega nagu näiteks sukeldumine? On ju sukeldumine selline ala, kus suur osa õppimisest tehakse vee all... Vot ei tea.. aga Hannes käis meil sukeldumiskursustel ja sellest on ka kaks suurepärast videolõiku Tagatargemate saatest:




2 comments: