18 March 2010

Elukestev õpe = koostöö õppimine

Nüüd, märtsi kuu jooksul olen ma sattunud  osa võtma päris mitmest konverentsist ja seminarist. Sellistel üritustel osalemine on õpetanud mulle hästi palju seda, kuidas hästi ja huvitavat konverentsi korraldada. Näiteks, kuidas pidada kõne, mis köidaks ja inspireeriks?  Tundub selline väga hea teema kalli koolituse korraldamiseks :), aga tegelikult on asi väga lihtne. Sellistele üritustele kogunevad inimesed, kes valdavalt on juba konverentsil käsitletavate teemadega kursis ja omavad selles valdkonnas isiklikku suhtumist ja praktilist kogemust. Järelikult on hea kõne sellisele publikule selline, mis ei nämmuta mingeid vanu teada-tuntud tõdesid, vaid  vallutab kuulajad  uudse ja konkreetse infoga.
Jah, kui ma ise peaksin tulevikus sellistel üritustel esinema, näeksin ma enne ülimat vaeva, et peale triigitud pluusi ja särava esitluse annaks see ka värsket infot.

Tegelikult tahtsin ma oma konverentsi kogemustest rääkides jagada hoopis oma rõõmu koostööst. Mul on üks entusiastlik kolleeg, kes üritab meie kollektiivis koostööd edendada. Mul on selle üle ka muidugi siiralt hea meel ja ma jagan tema seisukohti ideede jagamise osas täielikult.

Sügisel nõustusingi ma selle Tagatargemate projektiga tegelema selle pärast, et mind inspireeris Doris Kareva artikkel, kus ta rääkis sellest, et tegelikult täiskasvanu õppes on väga tähtsal kohal ka koos töötamise õppimine. Kuna Doris Kareva on minu jaoks pisut nagu arvamusliider, siis ma otsustasin, et see täiskasvanu õpe ja seega ka Tagatargemate saade on väga hea ja kasulik asi ja ma tahan sellele heale asjale kaasa aidata.
 Nendel konverentsidel olen ma samuti õppinud, et parimad hetked on need, kus publik hakkab kaasa rääkima ja toimub arutelu. Kui on tekkinud juba arutelu ja inimesed jagavad oma kogemusi ja teadmisi, siis on see juba koostöö ja sellisest suhtlusest saab tegelikult kogu seltskond kordades rohkem kasu.

09 March 2010

Läbi raskuste tähtede poole...


Viimaste nädalate jooksul olen ma meeletult õppinud. Mind on õpetanud suurenenud töökoormus, uued ülesanded, uued probleemid ja uued inimesed, kellega suhtlen... kõik see on olnud väljakutse ja ma naudin seda praegu väga. Igasugu raskustest hoolimata, olen veelkord endale tõestanud, et kes teeb, see jõuab. Ja kõik sujub!
Praegune kogemus, et kõige rohkem õpid siis kui ise otsast pusima hakkad, on viinud mu ära tundmisele: tegutsemine on see, mis õpetab kõige rohkem! Praktika ja kogemused on tegelikult kõige tähtsamad väärtused. Olenemata sellest, kas sa oled enne tegutsema hakkamist läbinud mingi teoreetilise koolituse või mitte, praktika paneb i-le täpi :).

See on tekitanud minus ka mõtte, et võib olla peaksid õpetajad rohkem kasutama nn. tundmatus kohas vette viskamise tehnikat, et õpilane õpiks ise ujuma... loomulikult tuleks seda teha võimalikult madalas tiigis, aga põhimõte on selles, et kui me elame praegu sellises ühiskonnas, kus väärtustatakse innovaatilist ja loomingulist mõtteviisi, siis senise tuupimistehnikaga kaugele ei jõua.
Tundmatus olukorras hakkab hädasse sattunud inimene tegutsema ja leiutama- ta hakkab lahendama probleemi. Õpetaja ülesanne võiks seisneda selles, et anda õpilasele tema võimete kohane ülesanne, anda abistavaid vihjeid ja vastata tekkivatele küsimustele. Oluline on see, et õpilane mõtleks kaasa, mitte ei vahiks apaatse pilguga ja ei saadaks salaja sõnumeid või jõllitaks aknast välja.

Sellised mõtted siis täna..

01 March 2010

Õppida pole kunagi hilja!

Ja kui ma vanaks saan, lähen ma Väärikate Ülikooli :) !

Uus põnev projekt Pärnus, mis keskendub eakate koolitamisele, on minu meelest oma innovaatilise ja muheda suhtumisega üks parimaid uuemaid haridusprojekte üldse. See kummutab arusaama, et eakad inimesed ei viitsi, ei oska, ei taha õppida. Oi kuidas tahavad! Vaadake videot, kuidas Hannes käis vaatamas, mis seal väärikate ülikoolis toimus ja kuidas üks 88 aastane ätt silmad särades kogu üritust kiitis. Need kohad videos, kus memmed - taadid arvamust avaldavad, on väga meeleolukad ja auditoorium oli sama täis kui "noorte" ülikooliski.
Vaata väärikaid õppureid Youtube´is!